Brokułka z sosem czosnkowym

Brokułka z sosem czosnkowym

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duża paczka brokułów mrożonych lub świeży brokuł
    • 1 średniej wielkości filet z piersi kurczaka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 jogurt naturalny (mały)
    • 1 puszka kukurydzy
    • 1 duża łyżka majonezu
    • odrobina soli i pieprzu
    • 1 łyżka oliwy lub masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie zagotowujemy 1,5 litra wody w garnku. Wrzątek solimy i wrzucamy rozdrobniony brokuł (różyczki). Gotujemy go do czasu aż będzie al dente, czyli nie za miękki. Po ugotowaniu cedzimy brokuła na sitku i odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie wyciągamy patelnię i podgrzewamy na niej tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone kostki kurczaka i smażymy aż będą miały złocisty kolor.

Sos czosnkowy: do miseczki wlewamy jogurt, następnie przeciskamy czosnek i dodajemy sporą łyżkę majonezu. Całość dobrze mieszamy.

Różyczki brokuła układamy starannie jeden obok drugiego w czystym głębokim naczyniu/miseczce. Następnie polewamy brokuł sosem, najlepiej tak, aby było widać z góry gdzieniegdzie zielone kawałki brokuła. Następnie posypujemy sałatkę kawałkami kurczaka. Można jeszcze posypać na wierzchu kukurydzą. Smacznego!


Komentarze