Brokuły po cygańsku

Brokuły po cygańsku

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 500 g brokuła
    • 150 g cebuli
    • 200 g twardych pomidorów
    • 200 g pieczarek
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki białego wytrawnego wina
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka szałwii suszonej
    • 1 listek laurowy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj drobno. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj masło, pieczarki i jeszcze chwilę smaż przez 3 min. Warzywa na patelni posól, dodaj do nich pomidory, skrop winem i podduś ok. 10 min. Na koniec wrzuć czosnek, pieprz i duś kolejne 10 min.

Zagotuj wodę na brokuły. Dodaj do niej sól, sok z cytryny, listek laurowy i szałwię. Różyczki brokuła poodcinaj i włóż do wrzątku. Gotuj ok. 8–10 min. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, posiekaj i wymieszaj z natką pietruszki. Brokuły odcedź i ułóż na półmisku, następnie polej sosem, posyp natką z jajkami. Podawaj jako przystawkę lub danie główne z ryżem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze