Brokuły w cieście

Brokuły w cieście

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 średnia główka brokułów
    • 100 g mąki pszennej
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 szkl. masła klarowanego do smażenia lub olej
    • 200 ml bardzo zimnej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obie mąki wymieszaj z zimną wodą, tak aby zostały grudki. Dodaj sól i wszystkie przyprawy, następnie wymieszaj. Brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki, trzonki ponacinaj głęboko, na krzyż, aby szybciej się gotowały. Wrzuć brokuły do gotującej się wody na około 5 minut. Po tym czasie przelej zimną wodą, odsącz i osusz.

W garnku rozgrzej olej lub masło klarowane PORADA KONTEKSTOWA - KLAROWANIE. Brokuły obtocz z każdej strony w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Temperatura tłuszczu będzie odpowiednia wtedy, kiedy wpuszczona do rozgrzanego tłuszczu kropla ciasta natychmiast wypłynie na wierzch, nie paląc się, tylko lekko skwiercząc. Smaż brokuły do jasnobrązowego koloru. Następnie odsącz na sitku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi sosami, np. ze słodko-kwaśnym lub czosnkowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze