Brokuły w cieście naleśnikowym

Brokuły w cieście naleśnikowym

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • brokuł
    • szczypta soli
    • olej do smażenia

    Na ciasto naleśnikowe:

    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1 i 1/2 szklanki mąki

    Na sos:

    • 4-5 ząbków czosnku (lub czosnek granulowany)
    • jogurt naturalny
    • koperek (świeży lub suszony)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Brokuły dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze części – różyczki obgotowujemy ok. 10 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy, by lekko wystygły.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Każdą brokułową różyczkę maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zarumienienia ciasta.

Smacznym dodatkiem i dopełnieniem dania jest sos czosnkowy: ząbki czosnku ścieramy na tarce, dodajemy do jogurtu naturalnego i dosypujemy koperku. Gotowym sosem polewamy obsmażone brokułowe różyczki.


Komentarze