Brownie z fasoli i orzechów

Brownie z fasoli i orzechów

  • 01:30
  • 15 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 puszki fasoli (kolor dowolny)
    • 5 jajek rozmiar L
    • 10 kopiastych łyżek kakao gorzkiego
    • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 1 i 1/2 cukru brązowego lub białego
    • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
    • 10 łyżek mąki owsianej lub kukurydzianej (z mąką owsianą ciasto będzie kleiste i delikatnie zakalcowate, czyli takie brownie, natomiast z mąką kukurydzianą stanie się bardziej sypkie)
    • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 100 g orzechów np. włoskich

    Do podania:

    • cukier puder
    • świeże owoce (truskawki lub maliny)
    • orzechy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do odsączonej fasoli dodaj jajka.

2

Dodaj cukier.

3

Dodaj 10 kopiastych łyżek kakao.

4

Dosyp kawę.

5

Wlej olej.

6

Na samym końcu dodaj mąkę.

7

Całość zblenduj lub przełóż do miski miksera i zmiksuj na jednolitą masę.

8

Orzechy posiekaj. Nie muszą to być małe kawałki.

9

Czekoladę też posiekaj na większe kawałki.

10

Całość dokładnie wymieszaj.

11

Formę posmaruj olejem i wyłóż papierem. Dzięki olejowi papier nie będzie się przesuwał. Ciasto przelej do formy.

12

Ciasto piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (z funkcją góra-dół) przez 30 minut. Po tym czasie przykryj ciasto folią aluminiową i piecz kolejne 30 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu pokrój ciasto, posyp cukrem pudrem i ozdób owocami.


Komentarze