Brukselki duszone z wędzoną szynką i cebulkami z aromatem tymianku

Brukselki duszone z wędzoną szynką i cebulkami z aromatem tymianku

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g brukselki
    • 40 g masła
    • 50 g wędzonej szynki
    • 1 opak. cebulek perłowych (ok. 100 g)
    • 2-3 gałązki świeżego tymianku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Brukselki obierz z ciemnozielonych liści zewnętrznych. Spód (od łodygi) natnij nożem na krzyż, aby cała brukselka równomiernie się ugotowała. Wstaw ok. 1 l wody i przypraw 1 łyżeczką cukru oraz płaską łyżką soli (jest to optymalna ilość soli, aby brukselki zachowały swój zielony kolor).

Gotuj brukselki bez przykrycia do miękkości, aby ulotniły się gorzkie olejki. Gotowe brukselki odcedź. Pokrój szynkę w paski i podsmaż na maśle. Dodaj brukselki i cebulki perłowe, przypraw całość świeżym pieprzem i tymiankiem. Podsmażone brukselki przełóż do miseczki i dekoruj cebulkami perłowymi i paskami szynki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze