Bruschetta z pieczonym bakłażanem i cebulkami

Bruschetta z pieczonym bakłażanem i cebulkami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka pestek dyni
    • 40 ml oliwy
    • 50 g małych cebulek perłowych konserwowych
    • 20 g kremu balsamicznego
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1/2 cytryny
    • 1 bagietka
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temp 200°C. Umyj bakłażana i przełóż do formy nadającej się do pieczenia. Polej lekko oliwą i piecz przez ok. 15 minut, aż cały bakłażan napęcznieje.

W tym czasie pokrój bagietkę na kromki i rozłóż, aby polać je lekko oliwą. Wstaw do zrumienienia obok bakłażana. Równocześnie zrumień lekko pestki dyni na suchej patelni. Możesz to również zrobić w piekarniku, będzie wygodniej.

Obierz czosnek i ząbkiem natrzyj każdą grzankę z jednej strony. Cebulki perłowe odsącz z zalewy i przełóż do rondelka. Wlej krem balsamiczny i dodaj gałązkę rozmarynu. Umieść garnek w piekarniku, aby cebulki pogrzały się w occie przez 5 min.

Teraz wyjmij już bakłażana i nakłuj nożem skórkę. Łyżką wyjmij ze środka gorący miąższ. Przełóż na deskę, pokrój w kostkę i włóż do miski. Dopraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolej odrobinę oliwy, wyciśnij sok z cytryny dla podniesienia smaku i dosłodź miodem.

Pokrój natkę pietruszki i połowę podanej ilości pestek dyni. Dodaj do pasty. Grzanki rozłóż na półmisku i każdą sztukę obficie posmaruj pastą z bakłażana. Posyp dekoracyjnie pestkami dyni.


Komentarze