Brzoskwinie w kruchym cieście

Brzoskwinie w kruchym cieście

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 4–6 brzoskwiń ciasteczkowych
    • 60 g masy marcepanowej
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • 200 g mąki
    • 100 g cukru pudru
    • 1 laska wanilii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dodaj jajko i ziarenka z wanilii. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na pół godziny do lodówki.

2

Brzoskwinie umyj i osusz. Wydrąż pestki, nie przekrawając owoców na pół. Powstałe w owocach otwory wypełnij masą marcepanową.

3

 Po pół godzinie chłodzenia rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra. Wykrój kwadraty na tyle duże, żeby narożniki można było zlepić nad położoną na środku brzoskwinią.

4

Na środku każdego kwadratu połóż brzoskwinię. Zlep krawędzie, odetnij z nich nadmiar ciasta.

5

Nożem zrób niewielkie karby. Zrób niewielkie nacięcia w cieście pomiędzy zlepionymi krawędziami. Pomiędzy ciastem a brzoskwinią powinno być jak najmniej powietrza, w przeciwnym razie ciasto spłynie z owoców w pierwszej fazie pieczenia. Brzoskwinie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz na złoty kolor. Podawaj na ciepło.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze