Brzoskwinie w zabajonej glazurze

Brzoskwinie w zabajonej glazurze

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​1/2 kg brzoskwiń ciasteczkowych
    • 4 żółtka
    • 50 g cukru pudru
    • 120 ml słodkiego białego wina
    • garść płatków migdałowych
    • listki świeżej mięty do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj zabajoną glazurę: garnuszek napełnij do połowy wodą i doprowadź do wrzenia. Do szklanej (najlepiej żaroodpornej) miski wlej tylko żółtka i dodaj cukier. Ubij mikserem na gładką, gęstą, jasną masę. Miskę postaw na garnuszku z gorącą wodą i powoli wlewaj do niej wino, jednocześnie ubijaj całość ubijaczką, aż masa zwiększy swą objętość i stanie się bardzo gęsta.

Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki pozbywając się pestek. Do drugiego naczynia żaroodpornego włóż połówki brzoskwiń, zalej je zabajoną glazurą i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temp. 220° przez ok. 3 min. Następnie wyjmij naczynie, a zapieczone brzoskwinie przełóż do pucharków, posypując je płatkami migdałowymi.


Komentarze