Brzoskwinie z kruszonką

Brzoskwinie z kruszonką

  • 01:40
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 750 g brzoskwiń ciasteczkowych
    • 1 łyżka cukru pudru

    Kruszonka:

    • 1 szkl. mąki
    • 3/4 szkl. cukru pudru
    • 1/2 kostki masła
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2/3 szkl. tartych migdałów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj kruszonkę: w garnuszku na wolnym ogniu rozpuść masło. Do dużej miski przesiej szklankę mąki z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj stopione masło i rozetrzyj w palcach na wiórki. Dodaj tarte migdały – wszystko razem wymieszaj i zagnieć. Włóż do lodówki na 1 godzinę.

Brzoskwinie umyj i przekrój na ćwiartki, pozbądź się pestek. Do żaroodpornego naczynia włóż owoce i posyp je przez sitko 1 łyżką cukru pudru. Wyjmij z lodówki kruszonkę, odrywaj od ciasta nieregularne kawałki i układaj je na brzoskwiniach. Piecz w 180° przez ok. 25 min aż kruszonka się zarumieni, a owoce zmiękną.


Komentarze