Brzoskwiniowa fantazja

Brzoskwiniowa fantazja

  • 01:05
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 3 jaja
    • 6 łyżek cukru (100 g)
    • 6 łyżek oleju
    • 6 łyżek mąki (125 g)
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa brzoskwiniowa:

    • puszka brzoskwiń (ok. 800 ml)
    • 1/2 l śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 galaretki brzoskwiniowe (każda po 80 g)

    Dodatkowo:

    • delicje brzoskwiniowe (ok. 13–15 sztuk)
    • polewa czekoladowa lub galaretka brzoskwiniowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i nadal ubijając, dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek wlać olej oraz wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i wyrównać wierzch. Jeśli biszkopt wyjdzie za suchy, można go nasączyć odrobiną syropu z brzoskwiń.

Masa brzoskwiniowa: połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody. Tężejące wlać do masy.

Na biszkopt wlać połowę masy. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje, ułożyć delicje i zalać resztą masy. Całość znów wstawić do lodówki. Wierzch udekorować wg uznania polewą czekoladową lub galaretką. Resztę brzoskwiń z puszki można wykorzystać: dodając pokrojone w kostkę do masy lub jako dekoracja do galaretki.


Komentarze