Budyń waniliowy z pitają i truskawkami

Budyń waniliowy z pitają i truskawkami

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​1/2 pitai
    • 2 szkl. mleka
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki masła
    • 1 szkl. posiekanych truskawek
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 op. cukru waniliowego (ok. 16 g)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do rondla wlej 1,5 szklanki mleka. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj masło i wymieszaj, aby się stopiło. Do oddzielnej miski wbij żółtka, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pozostałe mleko – wszystko dokładnie zmiksuj. Następnie wymieszane składniki wlewaj powoli do gorącego mleka. Całość mieszaj do momentu, aż masa będzie gładka, bez grudek. Na końcu dodaj 2 łyżki rozgniecionego miąższu pitai i wymieszaj.

Budyń przelej do pucharków. Przygotuj owoce: pitaję obierz ze skórki, truskawki umyj. Owoce posiekaj drobno w kostkę, przełóż na patelnię i lekko podgrzej, następnie skrop cytryną i dodaj cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 2 min. Gorące owoce połóż na budyniu i podawaj od razu.


Komentarze