Bukiet cukierków na patyczkach z wróżbą

Bukiet cukierków na patyczkach z wróżbą

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 300 ml śmietanki 30%
    • 2/3 szkl. cukru
    • 1/2 szkl. niesolonych orzeszków ziemnych

    Przybory:

    • 1 arkusz celofanu
    • kartki
    • wstążeczki
    • dekoracyjny pisak
    • nożyk i nożyczki do cięcia  
    • patyczki do szaszłyków przecięte na pół, inne patyczki lub wykałaczki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do dużego garnka wlej śmietankę i cukier. Wszystko gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 15 min stale mieszając, aż cukier się roztopi, potem masa będzie podnosić się i opadać. Po ok. 30 min gotowania zaczną wydobywać się z niej brązowe wiórki i zacznie gęstnieć, to jest moment, w którym należy masę szybko przelać do gumowej kostkarki do lodu (do wgłębień kostkarki możesz wsypać po kilka pokruszonych płatków migdałowych, mak lub sezam lub zabarwić masę wcześniej kakao). Odczekaj chwilkę i wbij następnie patyczki w środek każdego cukierka, po czym odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Z podanej ilości składników wychodzi około 20 lizaków.


Komentarze