Bukiet sałat z pieczoną cukinią i pomidorkami

Bukiet sałat z pieczoną cukinią i pomidorkami

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 mała cukinia
    • 250 g mieszanki sałat Fresh mix Tesco
    • 150 g pomidorków koktajlowych
    • 1 czerwona cebula
    • sok z 1/2 cytryny
    • łyżeczka musztardy
    • 1/2 łyżeczki miodu
    • 60 ml oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do 190°– 200°. Cukinię umyj i pokrój na plasterki grubości ok. 4 mm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż plasterki cukinii. Oprósz ją lekko solą i skrop oliwą. Wstaw blaszkę na 10–15 min do rozgrzanego piekarnika.

W czasie kiedy cukinia się piecze, przygotuj resztę składników. Sałatę wyłóż na półmisek. Duże liście pokrój lub porwij na mniejsze cząstki. Pomidorki umyj i pokrój na kawałki, cebulę pokrój w drobną kostkę i dołóż do sałaty.

Przygotuj dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING. W osobnej miseczce wymieszaj miód, musztardę i sok z cytryny. Kiedy składniki się połączą, dolej małymi porcjami oliwę z oliwek, cały czas energicznie mieszając sos. Wyciągnij cukinię z pieca i dołóż do pozostałych składników. Całość polej sosem i od razu podawaj.


Komentarze