Bukiet sałat z wędzonym kurczakiem

Bukiet sałat z wędzonym kurczakiem

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g wędzonych filetów z piersi kurczaka
    • 180 g mieszanki sałat
    • 80 g selera naciowego
    • 100 g pomidorów koktajlowych
    • 1 pomarańcza
    • ½ cytryny
    • 20 ml oliwy
    • 30 g czarnych oliwek
    • 10 g pestek dyni
    • świeże zioła: bazylia, mięta
    • przyprawy: sól, cukier, biały świeżo zmielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mieszankę sałat wyjmij z woreczka, umyj pod bieżącą wodą i osusz na kuchennej ściereczce lub w suszarce do sałat. Seler naciowy umyj, ze środka odetnij jasne łodygi, a następnie pokrój je w paseczki pod kątem (seler powinien być cienko pokrojony). Pomidorki koktajlowe umyj i wraz oliwkami  przekrój wzdłuż na połowy. Ostrym nożem zetnij skórę z pomarańczy – włącznie z białą osłoną, a następnie wytnij segmenty owoców z pomiędzy osłon w miąższu. Filety z pomarańczy odłóż do miseczki.

Z wyciętego miąższu wyciśnij sok pomarańczowy do miski, w której będziesz mieszać sałatkę. Dolej sok z cytryny, przypraw solą, cukrem i białym pieprzem. Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj. Poszarp listki świeżej bazylii oraz mięty i dodaj je do sosu wraz z selerem, pomidorami i oliwkami. Wymieszaj dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING z mieszanką sałat.

Ułóż sałatkę na półmisku. Na suchej patelni zrumień pestki dyni. Wędzoną pierś z kurczaka pokrój pod kątem na plasterki, a następnie ułóż na sałacie. Do dekoracji wykorzystaj filety z pomarańczy oraz świeże liście bazylii i mięty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze