Bułeczki panini z masłem czosnkowym

Bułeczki panini z masłem czosnkowym

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Bułeczki:

    • szklanka mleka
    • kostka drożdży
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 3-4 łyżki oleju
    • 3,5 szklanki mąki

    Masełko czosnkowe:

    • pół kostki masła
    • ząbek czosnku
    • kilka listków świeżego oregano lub bazylia
    • sól do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, sól, olej i na końcu mąkę. Delikatnie zagnieść ciasto w miseczce, a następnie zostawić na chwilę (5–15 min) w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ja lekko podgrzewam piekarnik i tam wstawiam miseczkę z ciastem.

Następnie ponownie ugniatamy ciasto – jeśli jest za rzadkie, podsypujemy mąką i formujemy bułeczki wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do nagrzanego do 220° piekarnika na 12–15 minut. Wyciągamy, jak się przyrumienią.

Podczas gdy bułeczki rosną w piekarniku, przygotowujemy masełko: wyciskamy ząbek czosnku, siekamy świeże oregano, dodajemy soli do smaku i wszystko mieszamy z prawdziwym miękkim masełkiem.

Ciepłe bułeczki przekrawamy i smarujemy masełkiem.


Komentarze