Bułeczki ryżowe z bananami

Bułeczki ryżowe z bananami

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g ryżu gotowanego
    • 200 g mąki ryżowej 
    • 100 g mąki kukurydzianej 
    • 1 banan 
    • 1 łyżka syropu klonowego
    • 20 g drożdży 
    • 1 łyżeczka soli 
    • 30 ml oliwy
    • 200–250 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do szerokiej miski rozkrusz drożdże i wlej ciepłą wodę. Wymieszaj dokładnie i wlej syrop klonowy. Dodaj banana i gotowany ryż. 

2

Zmiksuj razem. Rozczyn zostaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Możesz włożyć miskę do piekarnika włączonego na minimum 30˚C stopni z wentylatorem.

3

Jak tylko rozczyn się podniesie, dodaj mąki, oliwę, sól. Wymieszaj razem. Ciasto powinno mieć gęstość zwartej masy, np. gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub dosyp mąki ryżowej, w zależności otrzymanej konsystencji. 

4

Foremki do bułeczek, wysmaruj oliwą i przesyp mąką, aby nie przywierały do formy. Przełóż ciasto porcjami do formy.  Wstaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Ważne, żeby ciasto podniosło się w formie i wydawało się lżejsze w dotyku po wyrośnięciu niż przed. Podczas wzrostu tworzą się pęcherzyki powietrza w strukturze, które dają wrażenie lekkości bułek. 

5

Piekarnik rozgrzej do temp. 170˚C i wstaw formę z bułkami do pieczenia na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy się lekko zarumieniły i wyjmij z formy. Przełóż na półmisek, aby bułeczki wystygły. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze