Bułeczki z farszem pieczarkowo-kapuścianym

Bułeczki z farszem pieczarkowo-kapuścianym

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 kg pieczarek
    • 2 cebule
    • 5 dag masła
    • 1/2 kg kiszonej kapusty
    • sól
    • pieprz
    • liść laurowy
    • kminek
    • ziele angielskie
    • kostka rosołowa
    • 1 kg mąki pszennej tortowej
    • 10 dag drożdży
    • ok. 1/2 l mleka
    • olej
    • 3 żółtka
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki umyć, pokroić, dodać pokrojoną cebulę i udusić na maśle – na końcu doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować wraz z kostką rosołową, 3 ziarenkami ziela angielskiego, liściem laurowym, kminkiem. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.

Ugotowaną kapustę połączyć z pieczarkami, wymieszać i odcedzić z wody.

Przygotowanie ciasta na bułeczki: 1 szklankę mąki oddzielić, do pozostałej mąki dodać łyżeczkę soli, 3 żółtka, 3 łyżki oleju, drożdże rozpuszczone w połowie ciepłego mleka – zagniatać ciasto, dodając pozostałe ciepłe mleko (w miarę potrzeby można dodać ciepłej wody).

Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Podsypać deskę mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, delikatnie zagnieść. Robić z ciasta kulki o średnicy ok. 5 cm, potem je rozwałkować na placki o grubości 1/2 cm.

Placek położyć na dłoni, nałożyć na środek farsz i sklejając go kształtować kulkę. Każdą kulkę maczać w oleju i układać w odstępach na blaszce do pieczenia; piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Podaje się na ciepło z czerwonym barszczykiem.


Komentarze