Buraki z kozim serem i dressingiem malinowym

Buraki z kozim serem i dressingiem malinowym

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 średnie ugotowane buraki
    • 1 rolada z koziego sera (może być też twarożek)
    • kiełki rzodkiewki
    • 50 g płatków migdałowych
    • świeże oregano
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 100 g świeżych malin
    • 50 g octu balsamicznego
    • 150 g oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ugotowane buraki pokrój w plastry o grubości 1 cm i ułóż na nich takie same plastry z koziego sera. Posyp buraki migdałami i listkami oregano. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu 4 minuty, ale tylko z jednej strony!

PRZYDATNA WSKAZÓWKA:

  • Nakryj grilla pokrywą, wtedy ser lepiej się rozpuści. Jeżeli nie masz grilla z pokrywą, możesz użyć zwykłego metalowego garnka i na chwilę nakryć nim buraki.

W celu przygotowania sosu rozgnieć w miseczce maliny z odrobiną soli i pieprzu na mniejsze kawałki. Dodaj ocet balsamiczny i mieszaj do momentu, aż sól się rozpuści. Dodaj oliwę z oliwek i lekko wymieszaj.

PRZYDATNA WSKAZÓWKA:

  • Jeżeli chcesz doprawić jeszcze dressing, dodaj przyprawy do octu. Nie dokładaj przypraw, gdy dodasz już oliwę z oliwek, ponieważ w tłuszczu nie rozpuszczają się.

Ciepłe buraki ułóż jeden na drugim, aby stworzyć trzypoziomową konstrukcję. Gotowe danie polej dressingiem i udekoruj kiełkami rzodkiewki.


Komentarze