Burger z limandą z relishem z papryki i winogron

Burger z limandą z relishem z papryki i winogron

  • 01:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 mrożone limandy
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    • 2 bułki do hamburgerów
    • przyprawy: sól, pieprz

    Panierka:

    • 1 jajko
    • 1/2 szkl. sezamu
    • 1 łyżka mąki pszennej

    Farsz:

    • 1 czerwona cebula
    • 1 awokado
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Papryki:

     

    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1 średnia czerwona cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 kiść winogron czerwonych
    • sok z 1/2 limonki
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku

    Sos jogurtowy:

    • 50 ml jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka majonezu
    • szczypta suszonej ostrej papryki
    • 1 łyżeczka miodu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Limandę rozmrażaj powoli w lodówce, najlepiej dzień przed przygotowaniem. Rybę przepłucz pod wodą i osusz ręcznikiem. Przypraw solą i skrop sokiem z limonki. Jajko roztrzep na talerzyku. Na drugi talerzyk wsyp sezam i łyżkę mąki, wymieszaj. Rybę panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE kolejno w jajku i sezamie. Smaż na średnim ogniu na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano.

Przygotuj relish: paprykę i winogrona obierz ze skórki, pokrój w kostkę, wyjmij pestki z winogron. Cebulę posiekaj w kosteczkę. Do małego garnuszka wsyp, paprykę, cebulę i winogrona, dodaj miód, ocet, sok z limonki i wszystko duś ok. 30 min na wolnym ogniu, pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek, sól oraz pieprz. Sos przełóż do miseczki.

Przygotuj sos jogurtowy: jogurt wymieszaj z 1 łyżką majonezu, dodaj szczyptę ostrej suszonej papryki, 1 łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Czerwoną cebulę obierz i pokrój w talarki, awokado obierz i pokrój w plasterki, skrop cytryną.

Bułkę przekrój na połowę i podpiecz chwilę w piekarniku. Posmaruj sosem jogurtowym, przełóż rybą relishem, cebulą i awokado. Podawaj od razu.


Komentarze