Burger z wędzoną papryką

Burger z wędzoną papryką

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Mięso:

    • 600 g zmielonego antrykotu wołowego
    • 1 papryczka chili
    • pęczek natki pietruszki
    • 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
    • sól
    • pieprz

    Dodatki:

    • 4 bułki z sezamem
    • 1 pomidor
    • 1 ogórek konserwowy
    • 1 czerwona cebula
    • 1 sałata

    Sos:

    • 3 łyżki majonezu
    • 3 łyżki ketchupu
    • 2 łyżeczki musztardy dijon
    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
    • sok z 1 cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pokrój drobno papryczkę chili i natkę pietruszki. Dodaj do mięsa wraz z przyprawami i 3 łyżkami zimnej wody. Woda pomoże w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji mięsa. Całość wymieszaj. Doprawione mięso podziel na 4 równe porcje, z których uformujesz kotlety o grubości 2,5 cm.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI:

  • Jeżeli chcesz upewnić się, że mięso jest dobrze doprawione, podsmaż odrobinę na patelni i skosztuj.
  • Burgery możesz uformować wcześniej i przechowywać je w lodówce lekko posmarowane oliwą i przełożone folią spożywczą.

W celu przygotowania sosu wymieszaj wszystkie składniki. Wyciśnij ząbek czosnku i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

PRZYDATNA WSKAZÓWKA:

  • Jeżeli uważasz, że sos powinien być ostrzejszy, dodaj do niego trochę Tabasco!

Burgery grilluj po 3-4 minuty na średnio rozgrzanym grillu, obracając je dwa razy (w ten sposób powstanie bardzo apetyczna kratka na mięsie). W międzyczasie pokrój warzywa na plasterki.

Usmażone burgery odłóż na 1-2 minuty na bok, aby mięso odpoczęło, a wszystkie soki pozostały w środku, a nie na talerzu. W tym czasie podgrzej na grillu przekrojone bułki.

Złóż burgera - bułka, sos, sałata, mięso, pomidor, ogórek, cebula, odrobina soli i pieprzu, sos i bułka.


Komentarze