Burgery w maślanej bułce z owczym serem, roszponką i ogórkiem konserwowym

Burgery w maślanej bułce z owczym serem, roszponką i ogórkiem konserwowym

  • 00:35
  • 2 porcje
  • 955 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • maślane bułki do burgerów 
    • 400 gramów świeżego mielonego mięsa z wołowego karczku
    • twardy ser owczy (może być oscypek) lub kozi w plastrach
    • ketchup, musztarda, majonez
    • roszponka
    • ogórki konserwowe (korniszony)
    • sól i pieprz
    • świeży tymianek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Burgery znajdują się już w co drugim menu w restauracjach. Można powiedzieć, że powoli zaczynają się nudzić. Jest to jednak świetny czas na eksperymenty. Co jeszcze można dodać do klasyka w postaci bułki i wołowego kotleta? Ważne, żeby składników nie było zbyt wiele, żeby dało się zjeść burgera bez sztućców. Najlepiej zdecydować się na jeden wiodący składnik, np. ser. Świetnie sprawdzi się lekko słony ser owczy i ogórki konserwowe.

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso mielone przypraw pieprzem i posiekanymi listkami tymianku. Bułkę przekrój na pół i ugrilluj od wewnątrz. Mięso mielone dopraw pieprzem, tymiankiem i uformuj dwa burgery trochę większe od bułki. Ugrilluj je najlepiej na medium rare (lekko różowe w środku). Na grillu dopraw solą. Połóż plaster sera i pozwól mu się stopić (możesz użyć przykrywki lub klosza na grillu. Bułkę posmaruj sosami, dodaj roszponkę i ogórka korniszona. Połóż burgera i zamknij górą bułki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy