Burgery z grillowanego kurczaka z majonezem z pieczonego czosnku

Burgery z grillowanego kurczaka z majonezem z pieczonego czosnku

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 544 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 piersi z kurczaka
    • 4 miękkie bułki do hamburgerów
    • 1 łyżka przyprawy do chili con carne
    • kilkanaście kropel sosu tabasco
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duży dojrzały pomidor
    • kilkanaście listków rukoli
    • sól

    Majonez:

    • 1 główka czosnku
    • 1 żółtko
    • 100 ml oleju słonecznikowego
    • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piersi przecinamy wzdłuż na pół. Mieszamy olej z przyprawą do chili con carne i tabasco, dodajemy sól do smaku, otaczamy w marynacie piersi, odstawiamy.

2

Ucinamy czubek z główki czosnku, kładziemy ją na ruszt i pieczemy, aż czosnek zmięknie i nabierze kremowej konsystencji.

3

Wyciskamy ząbki do moździerza, ucieramy z solą, dodajemy żółtko, stopniowo wlewając olej, kręcimy majonez, dodając na końcu sok z cytryny.

4

Kładziemy na ruszt kurczaka, pieczemy z obu stron do zrumienienia, zdejmujemy.

5

Bułki przecinamy i lekko podpiekamy z przeciętych stron. Smarujemy podpieczone strony majonezem, układamy listki rukoli, plastry pomidorów i kawałki mięsa, składamy bułki, spinamy wykałaczkami, podajemy.


Komentarze