Buritos z dipem z awokado

Buritos z dipem z awokado

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szkl. mąki
    • 1 jajko
    • 1 szkl. wody
    • 1 łyżka oliwy
    • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 1 koncentrat pomidorowy
    • 3 łyżki ostrej papryki mielonej
    • 3 łyżki czosnku granulowanego
    • 1 awokado
    • 1 śmietana 18%
    • świeża bazylia
    • sól  
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do miski wrzuć mąkę, jajko, wodę, sól i oliwę. Wszystkie składniki zmiksuj. Na rozgrzanej teflonowej patelni usmaż naleśniki bez dodatku tłuszczu. Zarumień je z 2 stron.

Przygotuj farsz: mięso dokładnie (można ręką) łączymy z solą, papryką i czosnkiem. Podlewamy wodą i smażymy, aż nie będzie surowe (bez tłuszczu, wystarczy to, co wytopi się z mięsa). Pod koniec smażenia dodajemy fasolę i cały koncentrat. Dokładnie mieszamy, nie zdejmując z ognia jeszcze przez 5 minut.  

Farsz mamy gotowy, smażymy ostatniego naleśnika, a więc czas na dip. Awokado obieramy ze skórki, kroimy podłużnie na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do naczynia, podlewamy odrobiną wody, dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę.  

Na każdy naleśnik nakładamy 2 spore łyżki farszu i zawijamy. Na wierzch nakładamy mus z awokado, śmietanę i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!


Komentarze