Burrida

Burrida

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 średniej wielkości cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 średniej wielkości seler
    • pęczek natki pietruszki
    • 1/2 szklanki grzybów leśnych
    • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki
    • 3 pomidory – mogą być z puszki
    • 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 70 dag 3 rodzajów ryb morskich
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Suszone grzyby leśne zalać połową szklanki zimnej wody i moczyć ok. 12 godzin, następnie drobno posiekać (wodę zatrzymać).

Na rozgrzanym tłuszczu smażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodając do nich kolejno w odstępach 2-3 minutowych: seler starty na tarce o drobnych oczkach, posiekaną natkę pietruszki, mieszankę posiekanych grzybów, pokrojone drobno pomidory. Doprawić czerwoną papryką, solą, pieprzem i dusić, podlewając wodą z grzybów 15–20 minut. Całość wrzucić do gotującej się wody (1,5 litra) i na małym ogniu gotować pod przykryciem 10 minut.

Do zupy wrzucić ryby i gotować kolejne 10–15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać sok z cytryny. Z ryb dobrze jest po ugotowaniu usunąć ości, następnie rozdrobnić i wrzucić do zupy.


Komentarze

Podobne przepisy