Całuski z konfiturą

Całuski z konfiturą

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 3 szkl. mąki
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 jaja
    • 1 szkl. cukru
    • 1 szkl. miodu
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • margaryna do wysmarowania blachy
    • 2 łyżki margaryny do maczania rąk
    • 1/2 szkl. konfitury
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę wymieszaj z sodą. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. W rondelku podgrzej miód z przyprawą do piernika, ostudź i wlej do jaj. Do masy powoli przez sitko wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i starannie ucieraj. Ciasto przełóż na stolnicę i dobrze wyrób rękami. Podziel na kilka części i z każdej wytocz wałeczek, który następnie potnij na 3 cm kawałki.

Do garnuszka włóż margarynę i stop ją na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Maczając palce w roztopionym tłuszczu, wyrabiaj z każdego kawałka ciasta kuleczkę. Następnie spłaszcz ją nieznacznie i ułóż w odstępach na blasze wysmarowanej margaryną.

Ciasteczka piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu przestudzone całuski złóż dnem po dwa i przełóż ulubioną konfiturą, tak jak markizy. Posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Ciasteczka możesz przekładać także czekoladą lub podawać bez żadnego nadzienia. Ciasteczka smakują najbardziej, kiedy upiecze się je parę dni wcześniej i przechowa w zamkniętym opakowaniu.


Komentarze