Calzone z kurczakiem i ananasem

Calzone z kurczakiem i ananasem

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1/2 kg maki pszennej
    • 20 g świeżych drożdży
    • 2 łyżki oleju
    • 50 ml ciepłego mleka
    • 200 ml wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru

    Farsz:

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 1 puszka ananasa
    • 1/2 puszki kukurydzy
    • 1 mozzarella
    • 3 łyżki oleju do smażenia
    • przyprawy: przyprawa do kurczaka, przyprawa do pizzy, sól, pieprz

    Sos:

    • 1 op. passaty Tesco
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 jajko do posmarowania
    • 1 łyżka rozmarynu do posypania
    • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp do miski, dodaj sól i zrób zagłębienie, w którym umieścisz pokruszone drożdże. Posyp je łyżeczką cukru, następnie zalej ciepłym mlekiem, dodaj wodę, oliwę i całość wyrób na gładką masę. Uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj farsz i sos. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę, zalej olejem i posyp przyprawą do kurczaka, a następnie dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty przyprawą. Obsmaż kawałki mięsa na patelni na złoty kolor, a potem odstaw do wystygnięcia. Pokrój ananasa na małe kawałki, dodaj kukurydzę, przyprawę do pizzy, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Kulkę mozzarelli pokrój na 8 plasterków.  

Przygotuj sos: opakowanie passaty przelej do rondelka, przeciśnij 3 ząbki czosnku, dodaj bazylię, oregano, sól i pieprz. Całość zagotuj, aby sos zgęstniał. Odstaw do ostygnięcia.  

Ciasto po wyrośnięciu wyrabiaj jeszcze przez chwilę i podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła, połowę posmaruj sosem, następnie nałóż farsz i 2 plasterki mozzarelli, brzegi posmaruj zimną wodą i sklej na kształt pieroga. Górę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp rozmarynem. Piecz ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180º.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze