Calzone ze szpinakiem, gorgonzolą i łososiem

Calzone ze szpinakiem, gorgonzolą i łososiem

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypywania)
    • 20 g świeżych drożdży
    • 2 łyżeczki soli morskiej
    • 2 łyżeczki cukru
    • 3 łyżki oliwy (+ oliwa do posmarowania ciasta)
    • 11/2 szkl. ciepłej wody

    Farsz:

    • 1 op. szpinaku mrożonego w liściach (450 g)
    • 300 g łososia surowego
    • 1 op. gorgonzoli
    • 200 g mozzarelli
    • 1 duża cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oliwy extra vergine
    • 1 łyżka wody
    • tymianek
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przygotuj ciasto. Zrób zaczyn: do szklanki z lekko ciepłą (nie gorącą!) wodą dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2

Dodaj do przesianej mąki zaczyn. Następnie resztę wody, sól i oliwę. Wymieszaj składniki i dobrze wyrób. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

3

Nalej na rękę oliwę i posmaruj ze wszystkich stron ciasto.

4

Odłóż ciasto do miski, przykryj ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość. W zależności od warunków termicznych trwa to 20–50 minut.

5

Mozzarellę zetrzyj. Czosnek wyciśnij przez praskę lub zetrzyj.

6

Rozgrzej oliwę i dodaj czosnek. Smaż przez chwilkę, nie dopuść jednak do zezłocenia się czosnku.

7

Dodaj szpinak, podlej 1 łyżką wody, duś aż szpinak będzie rozmrożony, a woda całkowicie odparuje. Szpinak posól i popieprz.

8

Cebulę pokrój w półplasterki, a rybę w kostkę.

9

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Trzy z nich przykryj ściereczką. Ciasto rozwałkuj.

10

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim dwa placki. Na połówce każdego z nich nałóż ser mozzarella, szpinak.

11

Dodaj gorgonzolę, rybę oraz cebulę. Całość posyp tymiankiem. Złóż ciasto na pół. Dociśnij brzeg, aby pieróg nie otworzył się. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C (góra-dół) przez 25 minut, po tym czasie przykryj papierem do pieczenia i piecz jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posyp parmezanem i polej oliwą.


Komentarze