Camembert w cieście francuskim na cukini i brzoskwini

Camembert w cieście francuskim na cukini i brzoskwini

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 serki camembert
    • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
    • garść liści bazylii
    • 1 cukinia
    • 1 marchewka
    • 1 brzoskwinia
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto rozkładamy na stolnicy i przedzielamy na pół, tak aby powstały dwa kwadraty. Układamy na nich serki camembert, posypujemy liśćmi bazylii i zawijamy ciasto tak, aby w pełni pokryło nasze serki. Końcówki dokładnie zalepiamy.

Serki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na ruszt. Pieczemy przez 2 minuty na stronie zalepionej, tak aby powstały rowki z rusztu. Następnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy do momentu, aż się zarumienią. Dzięki temu nasze bułki z serami będą miały apetyczne rowki na wierzchu.

Z cukinii tworzymy cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Najlepiej, aby każdy z paseczków miał delikatna linię zielonej skórki. Środek cukinii z pestkami wyrzucamy. W ten sam sposób obieramy marchewkę – na cieniutkie paski.

Całość przyprawiamy do smaku, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok. 5 minut aż wszystko zmięknie. Z brzoskwini wycinamy półksiężyce. Na talerzu kładziemy z boku trzy półksiężyce brzoskwini, po środku dwie spore łyżki cukinii z marchewką i na to kładziemy ser w cieście. Podajemy na ciepło. Smacznego!


Komentarze