Cannelloni brokułowo-szpinakowe z fetą

Cannelloni brokułowo-szpinakowe z fetą

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • paczka cannelloni (250 g)
    • duża główka brokułów
    • 3 spore garście szpinaku
    • 200 g fety
    • 1 por
    • 2 ząbki czosnku
    • pół szklanki świeżo startego parmezanu
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
    • cukier
    • 2 łyżki oliwy

    Sos:

    • pół kostki masła
    • dwie czubate łyżki mąki
    • dwie szklanki zimnego mleka
    • dwa żółtka
    • pół szklanki śmietany
    • biały pieprz
    • sól
    • gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Brokuły myję dokładnie, dzielę na małe różyczki, a grubsze części kroję w kostkę. Gotuję 5 minut na parze lub w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po czym odcedzam i siekam.

Szpinak starannie płuczę, odrywam korzonki. Obrane ząbki czosnku siekam, pora kroję w półplasterki, a fetę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej pora z czosnkiem (ale nie do zrumienienia), a gdy zmiękną dodaję liście szpinaku i dosłownie chwilkę smażę mieszając.

Patelnię zestawiam z ognia, dodaję cząstki brokułów i fetę, mieszam i w ten sposób otrzymuję farsz do cannelloni. Solę go i pieprzę do smaku.

Przygotowuję sos: na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę – dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do lekkiego zrumienienia. Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia, dodaję zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam patelnię na ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.

Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewam jeszcze mleka – powinien mieć konsystencję gęstej śmietany – jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną – dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo zachęcający kolor.

Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i białym pieprzem.

Farszem napełniam surowe rurki cannelloni, układam je w żaroodpornym naczyniu, zalewam sosem i obficie posypuję parmezanem. Naczynie wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.


Komentarze