Cannelloni z farszem z karpia i pieczonych warzyw

Cannelloni z farszem z karpia i pieczonych warzyw

  • 01:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g fileta z karpia 
    • 400 ml śmietanki 30%
    • 150 g makaronu cannelloni 
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 cebula 
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
    • 50 g marchewki 
    • 50 g selera 
    • 50 g pietruszki 
    • 1 gałązka tymianku 
    • 20 ml oliwy 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 50 g masła
    • 50 g żubrówki 
    • 2 gałązki koperku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filety z karpia pokrój na kawałki. Przełóż do miski i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.

2

 Wlej 200 ml śmietanki. Zmiksuj na gładki farsz przy użyciu blendera. 

3

Warzywa obierz i pokrój w słupki. Przełóż do naczynia i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozkrusz tymianek i dodaj do warzyw. Polej lekko oliwą i wstaw do pieczenia w temp. 170˚C przez ok. 20 minut, aż się zrumienią. 

4

Zrumienione warzywa pokrój w kostkę i dodaj do farszu z karpia. Przełóż nadzienie do woreczka i odetnij róg nożyczkami na ok. 0,5 cm tak, aby pasował do średnicy makaronu. Nadziej rurki farszem rybnym.

5

W rondelku rozgrzej masło i dodaj mąkę. Zrób delikatną zasmażkę i wlej żubrówkę oraz bulion. Gotuj sos, aż zgęstnieje. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej pozostałą śmietankę. 

6

Cannelloni ułóż w formie do pieczenia i zalej gotowym sosem o aromacie trawy żubrowej. Wstaw do piekarnika na 30–40 minut w temperaturę 140˚C i piecz do momentu, aż makaron zmięknie. 

7

Gotowe rurki przełóż na półmisek. Sos z pieczenia przelej do rondelka i jeśli trzeba, dolej jeszcze śmietanki, aby był bardziej kremowy. Dodaj gałązki koperku i zmiksuj na puszysty krem. Polej makaron sosem i udekoruj listkami świeżego koperku i pietruszki.  


Komentarze