Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 250 g makaronu cannelloni
    • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
    • 1 cebula
    • ok. 100 g startego parmezanu
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól i pieprz
    • gałka muszkatołowa do smaku

    Sos pomidorowy:

    • 1 puszka pomidorów bez skórki
    • szczypta suszonej bazylii i oregano lub po 5 listków świeżych ziół
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • przyprawy: sól i pieprz

    Sos beszamelowy:

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1/2 szkl. rosołu mięsnego lub z kostki
    • 1/2 szkl. mleka
    • 1 żółtko
    • 3/4 szkl. śmietany
    • 180 g startego żółtego sera goudy
    • 180 g sera parmezan lub mozzarelli
    • przyprawy: sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos pomidorowy: na oliwie przez 1 minutę podsmaż wyciśnięty czosnek z suszonymi ziołami. Dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij je na patelni drewnianą łyżką. Całość smaż ok. 10 min. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę octu balsamicznego (nie jest on obowiązkowy). 1/3 gotowego sosu odlej – będzie on potrzebny do polania cannelloni przed podaniem. Resztę sosu wymieszaj z mięsem.

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj cannelloni: cebulę obierz i posiekaj, następnie podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż je ok. 20 minut. Dodaj jajko i zmiażdżony czosnek oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy (2/3 porcji) – wszystko dobrze wymieszaj i jeszcze chwilkę razem podgotuj. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz przestudź.

Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj mięsnym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Przed podaniem polej potrawę odłożonym sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze