Cannelloni z prosciutto, wieprzowiną i warzywami

Cannelloni z prosciutto, wieprzowiną i warzywami

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 16 cannelloni
    • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 2 op. szynki prosciutto
    • 3 puszki pomidorów w puszce
    • pomidory suszone w zalewie
    • 3 łodygi selera naciowego
    • 1 papryka
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 op. sera mozzarella
    • sól himalajska lub morska
    • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
    • bazylia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cebulę i obrany czosnek pokrój w kostkę.

2

Seler pokrój w plasterki średniej grubości.

3

Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.

4

Pół słoiczka pomidorów pokrój w drobną kostkę.

5

Szynkę pokrój w średniej grubości paseczki.

6

Na patelnię wlej 2 łyżki oleju spod pomidorów. Dodaj szynkę i smaż chwilkę. Dodaj cebulę i czosnek i zeszklij je.

7

Dodaj paprykę i seler naciowy – smaż chwilkę. Warzywa powinny pozostać al dente.

8

Dodaj pomidory suszone, następnie mięso mielone. Wymieszaj dokładnie i smaż chwilkę.

9

Dodaj wino, gotuj do odparowania płynu. Posól i popieprz – pamiętaj, że szynka jest już słona.

10

Na dno formy wylej 1 i 1/2 pomidorów w puszcze. Nadziewaj surowy makaron farszem. Na wierzch wylej pozostałą część pomidorów. Popieprz i delikatnie posól.

11

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180° (góra-dół) przez 25 minut. Wyciągnij zapiekankę z piekarnika i rozłóż na niej plastry sera. Zapiekaj jeszcze ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera i ładnego zezłocenia. Gotowe cannelloni podawaj udekorowane bazylią i z ulubioną sałatką, np. z papryką skropioną oliwą i cytryną.


Komentarze