Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 250 g makaronu cannelloni
    • 2 op. mrożonego szpinaku lub 1 kg świeżego
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól i pieprz
    • szczypta gałki muszkatołowej do smaku

    Sos beszamelowy:

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1/2 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
    • 1/2 szkl. mleka
    • 1 żółtko
    • 3/4 szkl. śmietany
    • 180 g startego sera goudy
    • przyprawy: sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj bulion i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj cannelloni: cebulę obierz i posiekaj, następnie podsmaż ją na oliwie z oliwek. Dodaj rozmrożony szpinak i podlej połową szklanki wody. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodaj jajko i zmiażdżony ząbek czosnku – wszystko razem wymieszaj. Całość chwilkę jeszcze podgotuj. Następnie dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowy szpinak przestudź.

Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj szpinakowym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Jeśli zostanie Ci trochę sosu beszamelowego i szpinaku z przygotowanej potrawy, wymieszaj je razem i polej takim gotowym sosem cannelloni tuż przed podaniem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze