Cannelloni ze szpinakiem i boczkiem

Cannelloni ze szpinakiem i boczkiem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 120 g makaronu cannelloni (pół paczki)
    • 450 g szpinaku mrożonego w liściach
    • 100 g boczku wędzonego
    • 150 g sera żółtego
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 jajko
    • sól, pieprz i inne zioła do smaku

    Beszamel:

    • 50 g masła lub margaryny
    • 0,5 l mleka
    • 2 łyżki mąki żytniej
    • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Boczek wędzony pokroić w paseczki i podsmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, a po kilku sekundach także cebulę pokrojoną w kostkę, doprawić solą i zeszklić. Do tego dodać szpinak i pozostawić na wolnym ogniu przez kilka minut czasami mieszając.

Masę szpinakową trochę ostudzić, potem dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i jajko (tak, aby jajko się nie ścięło).

W tym czasie przygotować beszamel: w małym garnku rozpuścić masło/margarynę, następnie dodać mąkę, a potem energicznie mieszając dolewać mleko. Mieszać do zagotowania, a następnie dodać gałkę muszkatołową. Nadziewać rurki makaronu masą szpinakową (najwygodniej palcami) i układać w formie (najlepiej glinianej albo ceramicznej).

Całość zalać beszamelem i posypać tartym żółtym serem (można na wierzch położyć trochę świeżej cebuli w kostkach, posiekanych pieczarek albo wędzonego boczku). Zapiec w piekarniku przez ok. 30–40 minut (temp. 170 stopni C). Smacznego!


Komentarze