Carpaccio z buraków, rukoli i sera koziego

Carpaccio z buraków, rukoli i sera koziego

  • 01:10
  • 2 porcje
  • 273 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 średnie buraki
    • 1 awokado
    • 1/2 cytryny
    • 50 g sera koziego
    • garść rukoli
    • 2 łyżki orzechów piniowych
    • krem lub ocet balsamiczny
    • kilka gałązek świeżego tymianku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w 200°C (ok. 1 godzinę do miękkości). Możesz też ugotować buraki, ale te upieczone są bardziej słodkie i mają swój niepowtarzalny aromat. Ostudzone i obrane buraki pokrój nożem lub szatkownicą w cienkie plastry.

Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i pozbądź się skórki. Pokrój je w cienkie półplasterki. Skrop cytryną, aby nie ściemniało. Na talerzu ułóż naprzemiennie plastry buraka i awokado. Na środek wyłóż rukolę. Posyp carpaccio pokruszonym serem oraz orzeszkami. Na koniec skrop kremem lub octem balsamicznym i udekoruj tymiankiem.


Komentarze