Carpaccio z szynki szwarcdzwaldzkiej z sosem paprykowym  i kiełkami lucerny

Carpaccio z szynki szwarcdzwaldzkiej z sosem paprykowym i kiełkami lucerny

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. szynki szwarcwaldzkiej
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula 1
    • 1 czosnek
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 cytryny
    • 30 g kiełków lucerny
    • 1/4 op. mieszanki sałat Verde Tesco
    • Przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Paprykę czerwoną umyj i polej lekko oliwą, posól. Wstaw do pieczenia razem z cebulą w łupinie na ok. 25 minut. Na 10 minut przed końcem dodaj cały nieobrany ząbek czosnku. Dobrze upieczona papryka powinna mieć mocno przypaloną skórkę. Dzięki temu łatwo będzie można ją usunąć. Upieczone warzywa ubierz ze skórki i zmiksuj z oliwą. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzu rozsmaruj pastę z papryki, rozłóż szynkę szwarcwaldzką na płasko w formie wachlarza. Sałatkę wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwią. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszankę sałat rozłóż na szynce i udekoruj kiełkami lucerny. Możesz dekoracyjnie polać szynkę oliwą wymieszaną z pozostałą pastą paprykową i ćwiartką cytryny.


Komentarze