Cassoulet

Cassoulet

  • 06:00
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    • 800 g dużej białej fasoli (Jaś lub Mamut)
    • 700 g gęsiny
    • 300 g wędzonego boczku
    • 500 g surowej szynki
    • 800 g ostrej naczosnkowanej wędzonej kiełbasy wiejskiej
    • 200 g skórki ze słoniny
    • 200 g obranej i pokrojonej w krążki cebuli
    • 1 obrana i pokrojona w plasterki marchewka
    • 2 obrane i wypestkowane pomidory
    • 6 ząbków czosnku
    • 5 łyżek tartej bułki
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Fasolę moczyć przez 12 godzin w zimnej lub przez 1 godzinę w gorącej wodzie. Wyjąć, osaczyć, po czym ugotować (ok. 1 godz.) w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Czosnek obrać (3 ząbki) i drobno posiekać. Skórkę słoniny, boczek, szynkę i kiełbasę zalać niewielką ilością wrzącej wody. Dodać marchew i 3 całe ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut.

Gęsinę przesmażyć na patelni z resztą czosnku. Wyjąć i osaczyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie pokroić w kawałki. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pomidory i zasmażać przez 10 minut.

Szynkę, boczek, skórkę ze słoniny oraz kiełbasę wyjąć i ostudzić. Szynkę i boczek pokroić w cienkie plastry; kiełbasę w niewielkie kawałki, a skórkę w małe kwadraty.

W dużym kamionkowym naczyniu układać warstwami: połowę fasoli, szynkę, boczek, skórkę i gęsinę, cebulę przesmażoną z pomidorami i kiełbaski. Przykryć resztą fasoli, zalać tłuszczem gęsim, posypać tartą bułką, po czym zapiekać przez 5 godzin w nagrzanym do temp. 140°C piekarniku. Podawać w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała.


Komentarze

Podobne przepisy