Cassoulete

Cassoulete

  • 04:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 mała golonka wieprzowa
    • 200 g surowego boczku
    • 150 g surowej białej kiełbasy
    • 2 udka kaczki
    • 2 kostki smalcu
    • 30 dag białej fasoli drobnej lub 2 puszki gotowanej fasoli
    • 6 ząbków czosnku
    • 1 marchew
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1 cebula
    • 1 pomidor
    • 2 goździki
    • suszony tymianek
    • gałązki rozmarynu
    • 2 ziela angielskie
    • 1 listek laurowy
    • przyprawy: tymianek, sól, ziarna pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Fasolę opłucz i mocz w wodzie przez noc. Czosnek, marchew i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół i powbijaj w nią goździki. Pomidora sparz, obierz ze skóry, a następnie pokrój w kawałki.

Udka z kaczki oczyść z ewentualnych pozostałości po piórach. W garnku rozpuść smalec, dodaj przyprawy i rozgnieciony czosnek. Włóż udka i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 1,5 godz., aż będą idealnie miękkie. Pozostaw w garnku do ostygnięcia, najlepiej na całą noc w lodówce. Następnie wyjmij udka, zbierz tłuszcz.

Namoczoną fasolę gotuj w tej samej wodzie przez ok. 1 godz. z listkiem laurowym, rozmarynem i połową czosnku. W tym samym czasie wstaw w osobnym garnku wieprzowinę: boczek i golonkę gotuj do miękkości w wodzie z listkiem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz solą.

Następnie wyjmij mięso, a wywar pozostaw. Z mięsa wykrój tłuszcz, a mięso pokrój na kawałki. Na patelni podsmaż kawałki golonki, boczku, białej kiełbasy i udka kaczki. Fasolę wymieszaj z warzywami. Przypraw tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i solą.

W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami fasolę i warzywa, przekładając mięsem. Zalej całość wywarem z gotowania wieprzowiny. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°. Przykryj cassoulet i wstaw do pieca pod przykryciem na ok. 2 godz. W miarę potrzeby uzupełniaj płyn. Na 10 min przed końcem zdejmij pokrywę i zrumień wierzch. Do dekoracji użyj świeżych ziół.


Komentarze

Podobne przepisy