Cebularze

Cebularze

  • 01:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 50 g drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 kg mąki
    • 1 szkl. mleka
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 60 g margaryny

    Farsz:

    • 1 kg cebuli
    • 3 czubate łyżki maku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. W garnuszku rozpuść margarynę z drugą połową szklanki mleka. Mąkę wymieszaj z solą. Do mąki dodaj mleko z margaryną i wyrośnięty rozczyn. Jajko roztrzep za pomocą widelca i dodaj do pozostałych składników, zostawiając odrobinę na posmarowanie brzegów cebularzy (około 1 łyżki jajka). Z połączonych składników wyrób ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Gotowe pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Przygotuj farsz: cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoto. Do ciepłej jeszcze, ale już zdjętej z ognia cebuli, wsyp mak i dopraw solą oraz pieprzem.

Przygotuj cebularze: ciasto podziel na 12 części. Każdą część rozwałkuj na placuszki o średnicy ok. 20 cm. Brzegi placków posmaruj pozostawionym jajkiem. Usmażoną cebulę z makiem rozprowadź po placku. Ułóż placki na papierze do pieczenia i odczekaj ok. 15 min, aby znowu trochę podrosły. Gotowe placki wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 min w 200° aż się zarumienią.


Komentarze

Podobne przepisy