Cebule zapiekane po prowansalsku

Cebule zapiekane po prowansalsku

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 488 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 8 dużych żółtych cebul
    • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2 dojrzałe pomidory
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 kromki pszennego chleba bez skórki
    • 200 ml mleka
    • 250 g mielonej wieprzowiny (z łopatki)
    • 50 g surowej dojrzewającej szynki
    • kilka czarnych oliwek bez pestek
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 1 jajko
    • 125 ml bulionu drobiowego
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Z każdej cebuli ścinamy wierzch, następnie je obieramy, wkładamy do rondla z osolonym wrzątkiem i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Potem osączamy, z każdej wydrążamy środek, zostawiając tylko kilka zewnętrznych warstw.

2

Chleb moczymy w mleku. Starannie odciskamy.

3

Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy, wkładamy obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kawałki pomidory, dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na małym ogniu ok. 15 min, mieszając.

4

W misce mieszamy dokładnie odciśnięty chleb, posiekane oliwki, uduszone pomidory, mieloną wieprzowinę, posiekaną drobno szynkę, posiekaną natkę pietruszki, jajko i zioła prowansalskie, doprawiając solą i obficie pieprzem.

5

Otrzymaną masą nadziewamy cebule, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego resztą oliwy, podlewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy ok. 45 min, kilka razy podlewając powstałym sosem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze