Cepeliny z farszem mięsnym

Cepeliny z farszem mięsnym

  • 00:30
  • 4 porcje
  • 760 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1,5 kg mączystych ziemniaków (typ kulinarny C)
    • 100 g mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 jajka
    • sól

    Farsz mięsny:

    • 500 g mielonej wieprzowiny
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 6 ząbków czosnku
    • łyżka suszonego majeranku
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Połowę ziemniaków gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę.

2

Resztę ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły krochmal. Następnie dodajemy krochmal do zmielonych ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.

3

Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto.

4

Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, wbijamy jajko, dodajemy zgnieciony z solą czosnek, majeranek, doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy.

Z ciasta formujemy na dłoni placek, kładziemy nań porcję farszu, zwijamy, formując wrzecionowatą kluchę wielkości mandarynki.

Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny lub boczku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze