Cepeliny z farszem mięsnym

Cepeliny z farszem mięsnym

  • 00:30
  • 4 porcje
  • 760 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1,5 kg mączystych ziemniaków (typ kulinarny C)
    • 100 g mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 jajka
    • sól

    Farsz mięsny:

    • 500 g mielonej wieprzowiny
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 6 ząbków czosnku
    • łyżka suszonego majeranku
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Cepeliny, zwane również kartaczami, to danie wspólne dla kuchni litewskiej i polskiej kresowej. Zwane cepelinami, gdyż naszym przodkom wrzecionowate kluchy przypominały kształtem sterowce konstruowane niegdyś przez hrabiego Zeppelina. Najpopularniejszym mięsnym nadzieniem do cepelinów była kiedyś baranina, dziś wypierana przez farsz wieprzowy.

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Połowę ziemniaków gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę.

2

Resztę ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły krochmal. Następnie dodajemy krochmal do zmielonych ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.

3

Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto.

4

Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, wbijamy jajko, dodajemy zgnieciony z solą czosnek, majeranek, doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy.

Z ciasta formujemy na dłoni placek, kładziemy nań porcję farszu, zwijamy, formując wrzecionowatą kluchę wielkości mandarynki.

Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny lub boczku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2015-05-15 ewcik

    w jaki sposób przygotowujesz wcześniej mięso ?

  • 2015-04-23 izula

    Ja robię te cepeliny z podanych w przepisie składników i zawsze wychodzą mi idealnie.Ciasto jest zawsze mięciutkie . Jedyne co zmieniam to to że wcześniej gotuje mięso i potem je miele . Potem nie muszę ich gotować tak długo . Ale wychodzą mi pyszne . Ja polecam .

  • 2015-04-09 Kasia ze Smacznej Strony

    Dziękujemy za uwagi. Przekażemy je autorowi, Robertowi Makłowiczowi.

  • 2015-04-09 Kasia ze Smacznej Strony

    Niektóre komentarze nie są od razu widoczne, ale to nie znaczy, że są usuwane. Po prostu czekają na moderację. Wszystkie komentarze są dla nas ważne, ponieważ zależy nam na opinii naszych użytkowników. Te pozytywne oczywiście bardzo cieszą. Te mniej przychylne też są cenne. Dzięki nim wiemy, co jeszcze musimy poprawić, by serwis był jeszcze lepszy. Dziękujemy za jedne i drugie :)

  • 2015-04-08 Marcus

    Pytam kolejny raz - dlaczego opinii negatywnych na temat tegoż przepisu się nie wyświetla?? CENZURA ???????? Od tej pory pluję na tesco. nigdy tam nie zrobię zakupów a i znajomym będę odradzał !

  • 2015-04-08 Marcus

    Dlaczego usunięto mój negatywny komentarz?

  • 2015-04-08 Marcus

    Trzymałem się ściśle przepisu (odpowiednie ziemniaki ilość itd.). Ciasto klei się na tyle, że nie można z niego nic oformować, rzecz jasna trzeba dodać mąki, i wtedy wychodzi po ugotowaniu - zakalec. Gotować trzeba wiele dłużej niż 10 minut. Sam smak mięsa....rzecz gustu, ja bym inaczej doprawił. Zwróćcie uwagę jak szybko zakończyli pokazywać ugniatanie ciasta przez p. Makłowicza - kleiło mu się do rąk!!! Potem nagle było całe w mące. Poszukajcie przepisu na innej stronie. Zaznaczę, że gotowanie nie jest mi obce, ale nic dziwnego, że p. Makłowicz nie ma własnej restauracji. Szkoda tylko dobrego mięsa jakie kupiłem.

  • 2015-03-31 Małgorzata

    Bardzo długo szukałam tego przepisu, efekt końcowy...jak u mojej Mamy - polecam i dziękuję:-)

  • 2014-10-24 Eva Stopczyk-Tucker

    Żyć bez TESCO po prostu się nie da! Super ceny.Super promocje. Super przepisy i super Pan Robert Makłowicz.
    Pozdrawiam
    Dr Eva Stopczyk-Tucker HADA - The British subject living in Poland