Ćevapčići z dipem z pieczonej papryki i bakłażana

Ćevapčići z dipem z pieczonej papryki i bakłażana

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg łopatki jagnięcej
    • 1 cebula czerwona
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
    • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 ml wody mineralnej gazowanej 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Dip:

    • 2 bakłażany
    • 3 papryki czerwone
    • 2 ząbki czosnku
    • sok z 1 cytryny 
    • 75 ml oliwy z oliwek
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj dip: Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Umyj bakłażany i papryki. Poukładaj w naczyniu porcelanowym odpornym na wysokie temperatury i polej lekko oliwą. Ząbki czosnku poukładaj pomiędzy. Jak tylko piekarnik będzie gorący, włóż warzywa i piecz przez ok. 20 minut. Warzywa powinny napęcznieć i być zrumienione. Wyjmij je i nakryj arkuszem folii aluminiowej. Odstaw warzywa na 10 min. Następnie zdejmij skórkę i usuń nasiona z papryk. Obierz czosnek z łupin. Miąższ warzyw i czosnek posiekaj na drobne kawałki. Możesz też zmielić je w maszynce z dużym sitkiem. Dopraw solą i pieprzem. Przypraw jeszcze sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dip przełóż do szklanego naczynia. 

Przygotuj cevapčići: Mięso zmiel na średnim sitku. Cebulę bardzo drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Dodaj proszek do pieczenia, wodę, oliwę i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ok. 10 min. Tak przygotowane mięso odstaw na 1 godz. do lodówki, aby przeszło aromatem przypraw i warzyw. Formowanie ruloników idealnie wychodzi przy użyciu woreczka plastikowego do żywności. Mięso włóż do woreczka. Odetnij róg na szerokość ok. 1 cm i wyciśnij masę na półmisek. Warto posmarować go oliwą, by mięso się nie kleiło. Z 1 kg mięsa przygotujesz ok. 30 sztuk ruloników. Podsmaż mięso na grillowej patelni z niewielką ilością oliwy. Ćevapčići są gotowe, gdy dobrze się zrumienią. Przełóż je na półmisek i od razu podawaj z dipem.


Komentarze