Ceviche

Ceviche

  • 08:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 barramundi
    • 2 awokado
    • 2 czerwone cebule
    • 1 szkl. soku z limonki
    • 1 szkl. soku z pomarańczy
    • 2 papryczki chilli
    • 1/2 szkl. listków kolendry
    • 1 łyżeczka paseczków ze skórki pomarańczy
    • oliwa z oliwek do skropienia
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Barramundi oczyść, odetnij głowy, zdejmij skórę i wytnij wzdłuż płaty. Mięso ryby 3 razy dokładnie umyj w wodzie z solą ( 4 łyżki soli) – ostatni raz przepłucz w czystej. Ryby pokrój w 0,5 cm kostkę, zostawiając tylko jaśniejsze części ryb. Następnie włóż je do szklanego naczynia (nie używaj metalowego), posól oraz popieprz.

Sok z limonki wyciśnij do szklanki i zalej nim rybę, dodaj sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty). Powinien w całości zakrywać rybę, żadne kawałeczki ryby nie powinny wystawać nad powierzchnię (jeśli potrzeba, dodaj więcej soku niż podano w składnikach). Skórkę pomarańczy sparz i pokrój w paseczki, a następnie dodaj do ryby. Barramundi przykryj i odstaw do lodówki na ok 6–8 godzin. Ryba powinna przypominać w kolorze i konsystencji rybę gotowaną, mięso powinno być jednolicie białe. Na pół godziny przed podaniem pokrój cebulę i papryczkę w paseczki. Listki kolendry porwij w dłoniach i dodaj wszystko do ceviche. Odczekaj chwilkę, aby warzywa lekko zmiękły, a następnie lekko odcedź. Rybę podawaj z awokado i skropioną oliwą z oliwek. Możesz dodawać ją również do rozmaitych sałatek.


Komentarze