Ceviche z pstrąga łososiowego

Ceviche z pstrąga łososiowego

  • 02:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g fileta z pstrąga łososiowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/4 papryczki chili
    • 10 g imbiru
    • 1 łyżka octu z sherry
    • sok 1 limonki
    • 1 cebula
    • 1/2 zielonego ogórka
    • 2 kromki pumpernikla lub innego chleba ziarnistego
    • 50 g serka twarożkowego
    • 2 gałązki koperku
    • 3 gałązki kolendry
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
    • szczypiorek do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pstrąga umyj i usuń ewentualne ości. Pokrój w kostkę. Do miski wyciśnij sok z limonki i dodaj ocet. Pokrój drobno kolendrę, imbir i papryczkę chilli. Dodaj do soku. Cebulkę i czosnek pokrój w kostkę i dodaj do marynaty. Wymieszaj raz wszystkie składniki przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj rybę. Całość wymieszaj. Pokrój ogórek w drobną kostkę i dodaj do ryby. Całość odstaw na ok. 2 godziny do lodówki.

Wymieszaj twarożek z posiekanym koperkiem. Chleb pokrój na kwadraty ok. 3 cm. Rybę wyjmij z lodówki i odsącz z marynaty. Pstrąg łososiowy zmieni kolor na bladszy – nie przejmuj się tak powinno być – kwaśna limonka i ocet ścięły białko ryby.

Nałóż porcje ryby na każdą kromeczkę chleba. Na górę nałóż łyżeczką odrobinę twarożku, a do dekoracji wykorzystaj plasterki chili i szczypiorek pocięty w poseczki. Podawaj od razu, gdy ryba jest jeszcze zimna.


Komentarze