Chaczapuri

Chaczapuri

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 2 szkl. mąki
    • 2 jajka
    • 3 łyżki masła stopionego
    • 1/2 szkl. zsiadłego mleka
    • 1 łyżka sody
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka cukru

    Nadzienie:

    • 100 g sera owczego
    • 100 g sera wędzonego lub żółtego
    • 100 g twarogu tłustego
    • 2 łyżki masła klarowanego do smarowania ciasta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp do miski, dodaj jajko, zsiadłe mleko, sól, cukier, sodę i dwie łyżki stopionego masła. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, po czym zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na dość cienki placek, jak na pierogi. Z ciasta wytnij krążki o średnicy większej od szklanki (ok. 4 cm).

Przygotuj nadzienie: ser żółty, ser kozi zetrzyj na tarce, twaróg pokrusz i wymieszaj wszystkie razem. Następnie wbij jajko, wymieszaj, dodaj 1 łyżkę masła i ponownie wymieszaj. Na połowie krążków połóż na środku masę serową, przykryj pozostałymi krążkami i zlep staranie brzegi (farsz nie może dotykać brzegów, inaczej wypłynie w trakcie pieczenia). Tak zlepione chaczapuri ułóż na foli do pieczenia, polej stopionym masłem i piecz ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200° aż ciasto się zarumieni i urośnie. Podawaj na gorąco.


Komentarze