Chaczapuri z serem pieczone na grillu

Chaczapuri z serem pieczone na grillu

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 gramów mąki pszennej
    • 1/4 kostki drożdży lub pół opakowania suchych
    • 1/4 letniej wody
    • 3/4 szkl. maślanki
    • 5 łyżek roztopionego masła
    • 1 łyżeczka cukru
    • 400 gramów tłustego twarogu
    • 1 kulka mozzarelli
    • 4 łyżki cebuli suszonej lub prażonej
    • garść posiekanej pietruszki, kolendry i bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 5 łyżek oliwy
    • 5 łyżek orzechów włoskich
    • garść kolendry i bazylii
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Wyobraźcie sobie te aromaty i struktury. Soczysta ryba i słodki ananas, oliwa, koper włoski, chilli, pieprz syczuański, a wszystko to na chrupiącym, grillowanym toście i chipsie z szynki. Wpadłem na ten pomysł zaglądając pewnej niedzieli do lodówki. Wystarczy mieć kilka pozornie przypadkowych składników, żeby połączyć je na grillu w kompletne danie. Próbujcie!

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do kubka wlej ciepłą wodę i rozpuść cukier. Wsyp 3 łyżki mąki i dodaj drożdże. Rozmieszaj dokładnie widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.

2

W tym czasie przesiej mąkę do miski, wsyp łyżeczkę soli i wymieszaj dokładnie. Kiedy drożdże będą się wylewały z kubeczka, wlej je do mąki. Dodaj też maślankę. Rozmieszaj łyżką i sprawdź konsystencję. Jeśli ciasto potrzebuje więcej płynu, to dolej więcej wody. Po wymieszaniu składników przełóż ciasto na stół i wyrabiaj ok. 10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Następnie posmaruj je oliwą i przełóż do miski do wyrośnięcia.

3

W tym czasie połącz sery z ziołami i przyprawami. Najłatwiej zrobić to dłonią.

4

Po ok. 30–50 minutach, wyciągnij ciasto i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Podziel na 4 kulki. Weź jedną, a resztę przykryj ściereczką. Rozgnieć ciasto delikatnie pięścią. Nałóż 1/4 przygotowanego sera i przykryj ser ciastem na kopertę. 

5

Następnie rozgniataj delikatnie pięścią na okrągły placek. Jeśli pojawią się pęknięcia, zalep je. Pozostaw do wyrośnięcia na kilka minut.

6

Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę i piecz wstępnie 5 minut. Następnie przełóż placki na średnio rozgrzanego grilla i dopiekaj kolejne 10 minut. Tak upieczone chaczapuri powinno smakować jak z dobrego pieca opalanego drewnem.

7

Żaby zrobić sos zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.


Komentarze