Chałka postna

Chałka postna

  • 05:20
  • 12 porcji
  • 199 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 2 łyżki lub 2 torebki suchych drożdży
    • 1/2 filiżanki letniej wody – 125 ml
    • 3½ filiżanki mąki krupczatki – 700 g
    • 1/3 filiżanki cukru – 75 g
    • 1/4 filiżanki letniego mleka – 65 ml
    • 2 duże jajka
    • 3 żółtka
    • 2 łyżeczki grubej soli
    • 1 łyżka masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżeczką cukru.

2

Jajka rozkłócamy z żółtkami i odlewamy trochę do posmarowania ciasta przed pieczeniem, mieszamy z pozostałymi składnikami.

3

Ciasto wyrabiamy dobrze, tak długo aż zacznie odchodzić od ręki, ewentualnie podsypując trochę mąką w razie potrzeby. Przekładamy do wysmarowanej masłem miski i smarujemy po wierzchu masłem. Nakrywamy folią plastikową i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1½ godziny).

4

Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i ponownie wyrabiamy. Wierzch ciasta ponownie smarujemy masłem i odstawiamy na następną godzinę do wyrośnięcia.

5

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, toczymy z nich wałki cieńsze na końcach i znowu na 20 minut pod folią zostawiamy do podrośnięcia. Splatamy warkocz, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i po raz kolejny zostawiamy przykryte na 45 minut do wyrośnięcia. Chałkę smarujemy pozostawionym jajkiem i pieczemy w temp. 180–200°C 35–40 minut. Cała dobroć chałki polega na kilkakrotnym rośnięciu, bo wtedy jest lekka i puchata.


Komentarze