Chałwa sezamowa z bakaliami i miodem

Chałwa sezamowa z bakaliami i miodem

  • 00:20
  • 12 porcji
  • 330 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g sezamu
    • ok. 8 łyżek miodu półpłynnego
    • 150 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina)
    • kilka kropli ekstraktu waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przesyp sezam na suchą patelnię. Praż sezam (ok. 5 minut), cały czas mieszając. Uprażony sezam powinien delikatnie zmienić kolor. Uważaj, aby go nie spalić, ponieważ stanie się gorzki.

Lekko przestudzony sezam zmiel partiami w młynku. Połącz go z bakaliami i ekstraktem waniliowym. Mieszając, dodawaj stopniowo miód. Ilość miodu uzależniona jest od stopnia jego płynności. Całość wyrób ręką.

Pastę sezamową przełóż do plastikowego pojemnika średniej wielkości, ugnieć i owiń folią. Możesz też uformować wałki i obwinąć je folią. Chałwę schłodź w lodówce przez kilka godzin.


Komentarze