Charlotte z owocami

Charlotte z owocami

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Trudny

Składniki

    Biszkopt:

    • 4 jajka
    • 4 łyżki ciepłej wody
    • 100 g cukru
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 75 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

    • 200 g mrożonych truskawek
    • 7 świeżych truskawek
    • 150 ml śmietany 30%
    • 2–3 łyżki cukru pudru
    • 150 g serka śmietankowego (może być śniadaniowy)
    • 4 łyżki żelatyny
    • 4 łyżki zimnej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: utrzyj żółtka z wodą, 2/3 cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. W drugiej misce ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę, a następnie przełóż je do utartej masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiej odmierzoną mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ciasto przelej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie drewnianą łopatką na całej powierzchni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 12– 15 min. Po upieczeniu przełóż biszkopt spodem do góry na ściereczkę. Spryskaj pergamin zimną wodą i delikatnie zdejmij. Biszkopt posmaruj dżemem truskawkowym, a następnie za pomocą ściereczki zwiń w roladę i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj masę: 4 łyżki żelatyny wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody, a następnie z 4 łyżkami gorącej wody. Zmiksuj na w pół rozmrożone truskawki i dodaj do nich rozpuszczoną żelatynę oraz serek śmietankowy. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. W drugim naczyniu ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Ubitą śmietanę przełóż do masy truskawkowej razem z pokrojonymi w plasterki świeżymi truskawkami. Delikatnie połącz składniki.

Roladę pokrój na plastry grubości ok. 7 mm. Wyłóż nimi głęboką okrągłą miskę, a środek wypełnij masą truskawkową. Całość przykryj folią i odstaw do lodówki, aż stężeje ok. 2 godz. Po wyjęciu przełóż charlottę na talerz spodem do góry. Możesz udekorować ją świeżymi truskawkami lub miętą albo bitą śmietaną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze